Kajapara

2019.04.30

Na megint egy kedvenc téma, ez már legyezgeti az egót. Vagyis az egó témát. Manapság azzal van teli az újság, hogy mit egyél, meg mit ne. Qinoát egyél, meg drága magokat, lehetőleg a távol keletről, és ki tudja még mik a divatos eleségek. Amúgy vicc az egész, mert pont láttam egy műsorban, hogy össze lettek hasonlítva a "puccos" kaják a mi kis hazánkban megtermő javakkal és az jött ki, hogy fényévekkel nagyobb a vitamin és ásványi anyag tartalmuk a hazai élelmiszereknek. Pl.: a mi jó öreg napraforgó magunk e-vitamin tartalma sokszorosa a méregdrága kesudiónak...ez ilyen divatevészet. Ez most nem bántás, csak szeretem kipiszkálni azokat az okokat, ami azt az illúziót kelti, hogy ez jó a szervezetnek. Korábban én is hasonlókat vallottam, hogy fúúúúj az e-számok milyen rettenetesek, meg ha pont nincs egészséges étel nálam, akkor jesszus, ezt kell megennem, mi lesz?.....semmi nem lett. De arra megérni, józan paraszti ésszel, hogy tényleg nem lesz semmi, idő kellett.  Az egó elhiteti, hogy nekem a drágább kaja kell. 

Mindenki fél mindentől. A cukortól, margarintól, adalékoktól, fehér liszttől. Jók akarunk lenni, jól akarunk élni és egészségesek akarunk lenni. Hasonlítani szeretnénk a sztárokra, hírességekre, azt esszük, amit ők, vagyis csak szeretnénk, mert megfizetni ezeket az élelmiszereket nehéz. Aztán vannak azok, akik jól érzik magukat a szalonnával, házi disznótorossal és a nagyi lekvárjaival. Vajon azért megbújik bennetek az, hogy húúúúúdejó lenne mégis puccosakat enni? Aki azt mondja, hogy 100%-ban biztos, hogy nem akar puccos kaját és hiányérzete sincs irányukba, nemhogy bűntudata, akkor nyertél. TE csinálod jól!

Miért? Mert ha mindenhol azt nézed, mik az összetevők, kínosan ügyelsz a részletekre, nehogy egy fehérliszt molekula kerüljön az ételedbe, mi lesz veled, ha nem tudsz mit enni, csak fehér lisztes ételt? Vagy cukrosat. Vagy nincs kesu, csak napraforgómag.....Hogy fogod magad érezni? Tudod-e, hogy ez mennyire veszélyes RÁD nézve? Nem azért, mert a szervezeted nem tudja elviselni, hanem AZÉRT, mert az agyad ellenségként kezeli ezeket az élelmiszereket. A tudatalattidban az van, hogy ezek neked rosszak. (A táplálkozási allergiák is így alakulhatnak ki nagy %-ban, hiedelem lesz belőle és fizikai formát ölt, betegségként). Az elméd ellenséget csinál belőlük. Nem az élelmiszerrel van gond, hanem azzal, amit arról gondolsz! GONDolsz...érted már? Lényegében teljesen mindegy mit eszel, ha azt gondolod, hogy ez neked nem lesz jó, akkor nemis lesz jó. (Kérd és megadatik...) Azt az információt közvetíted az ételnek, hogy ez nem lesz jó. Akkor jó lehet? Mondják, hogy ez emberi elme csodálatos és hatalmas. Csak ez negatív irányba is ugyanúgy működik, mint pozitívba. Most mi bajod lehet, ha megiszol egy cukros teát? (természetesen cukorbetegség esetében azért ne) Gondolj bele, mi bajod lesz? Figyeld meg, először elkezdesz rosszat gondolni a cukorról. Ez információt ad annak a folyadéknak, amit a testedbe töltesz. Azt az információt, hogy ez neked rossz. Minél több ilyen eset van, annál biztosabb, hogy emésztési gondjaid adódhatnak. Az elme hatalmas! Bármit hiszel igazad van! Bármit gondolsz, akkor is igazad van! Figyelj oda, ne hozz létre hamis hiedelmeket, mert az beépülve a tudatalattidba mozgatni fog téged, de nem a jó irányba. Ne tetézzük a nem jó minőségű élelmiszerek romboló hatását még azzal is, hogy szidjuk őket, mert nem tudjuk elkerülni, hogy ne együnk ilyeneket.

Tehát a mai világ arra épít, hogy félj az ételektől. Félj attól, ami a környezetedben elérhető és majd akkor megveszed a drágábbat. Ha félsz, akkor mindent elkövetsz azért, hogy ne félj (eszembe jutott, hogy láttam tavasszal sétálni egy anyukát a gyerekével....én 1 pólóban, pedig fázós vagyok, de a gyereken télikabát és sapka. Anyuka is pólóban. Tudom, hogy ez a félelem miatt van így, de akkor bevillant: a gyereket addig kell öltöztetni, míg anyuka meg nem nyugszik.....mert ha meg van nyugodva, akkor a gyerek biztosan nem fog megfázni. Hőgutát azért nyugodtan kaphat. Akkor lehet, hogy a hideg/meleg önmagában semleges? Csak amit anyuka gondól róla, az nem semleges. Parancs ki van adva: hidegben meg kell fázni. 20 fok volt....) Szóval a félelemre építve megvetetnek veled olyansmit, amire nincs is szükséged. Próbáld ezt meglátni és átlátni ezen. Ez az egó egyik műve, hogy belevisz ilyenekbe. Ez is placebó, csak negatív, vagyis nocebó. Azt a pillanatot próbáld meg elkapni, amikor valamit akarsz, mondjuk vaj helyett csak margarin van a boltban. Mit gondolsz róla? Mekkora a félelmed ezzel kapcsolatban? Milyen érzés? Valójában ezek az érzelmek ártanak, nem az élelmiszerek feltétlenül. Táplálkozz nyugalommal és áldjátok meg az ételeteket, ez is információ, méghozzá nem is akármilyen ;-) Isteni természetünk van, használjuk ki! 

Ha ezt a cikket az 5 évvel ezelőtti fejemmel olvastam volna, tuti felháborodok, mert szentül hittem, hogy a káros élelmiszer, az bizony káros, tűzzel-vassal irtani kell, jó messzire el kell kerülni. Dehát azóta leigáztam az egóm nagy részét :-) rájöttem csomó dologra, és lenyugodtam ez ügyben (is). Úgyhogy NE féljetek, nem lesz semmi bajotok :-)   

- Dávid Gréta Csengyettyű