a hangtálakról


A tibeti hangtálak vagy más néven tibeti zengőtálak egyre legismertebb eszközök, melyek hatásukon túl egy fantasztikus zenei élményt is nyújthatnak a mangmasszázsok alatt.

A hangtálak eredete, készítése

nehéz fizikai munkával készülnek

A hangtálak valódi természete és felhasználási módja ma sajnos nem teljesen ismert, ugyanis amikor a kommunista Kína lerohanta Tibetet 1950-ben, rengeteg olyan szerzetes és apáca odaveszett, akik ismerték a hangtálak titkait.

A kutatások szerint ezek a több ezer éves múlttal rendelkező eszközök a Himalája környékéhez köthetők, mint Tibet, Nepál, Japán, India, Kína. A buddhista szerzetesek valaha használták kéregető edényként is, napjainkban hangtálat erre a célra már nem alkalmaznak. Más feljegyzések szerint főző edényként is szolgáltak.

Földrészenként változik a nevük, ami a felhasználási módjukból származik: az USA területén meditációs tálaknak hívják, Németországban masszázstálaknak, Janpánban tisztító tálaknak - a tártisztító funkciójuk miatt, Napáűlban és Indiában, pedig gyógyító tálak.

Napjainkban főleg Indiában készítenek hangtálakat kézi erővel, manufaktúrákban: 3 mester ember 1 zengőtálat 70-80 munkaóra alatt készít el. Régen jelentőségteljes előkészületek előzték meg a hangtálak kovácsolását, pl. a mesterek böjtöltek, asszonnyal nem érintkeztek és szertartásokat is végeztek. Kimondottan törekedtek a minőségre, számukra a megfelelő hang elérése szent volt. 

Öntéses eljárás is létezik, így természetesen gyorsabban készülnek el a tálak. Hátrányuk, hogy ridegebbek és hangzásuk nem olyan gazdag a behatárolt öntőforma miatt. Az általam használt zengőtálák egy megbízható indiai manufaktúrából származnak, 7 fémből készültek, kézi kovácsolással.

A hangtálak összetétele

Általában 7 fémből készítik a zengőtálakat, de léteznek 8, 9 vagy 12 fémesek is. A felhasznált fémek: arany, ezüst, ón, ólom, vas, higany, réz. Legnagyobb arányban réz és ón van bennük. A nemesfém tartalom (arany és ezüst) a tálak hosszú lecsengését biztosítja. Mennyiségüket úgy kell elképzelni, mint fűszereket az ételben: ha nem adjuk hozzá, az étel nem kapja meg a rá jellemző ízt. Ugyanígy adja meg a hangtálaknak azt a bizonyos rezgést, hangzást az arany és az ezüst. Több fajta fém felhasználásával érhető el, hogy az egyes tálak hangzása többsíkú és összetett legyen. A kiváló minőségű új tálak gyönyörű hangzást képesek előállítani, de az idő múlásával a hang változik, összetettebb és teltebb lesz.

A rezgéshullámokról

A zengőtálak hangja többféle lehet attól függően, hogy mivel és hogyan ütjük vagy dörzsöljük meg őket. Egy jól kovácsolt hangtálnak van egy alaphangja, egy felhangja és minimum 1-2 alhangja. Egy tálból ki lehet hozni egy tompa, mély hangot, egy magas, sípoló hangot és egy érces hangot. Vagyis legkevesebb 3 ütésmóddal előidézett három hangfrekvencia az 9 gyógyító hullám egy tálból. Egy hangfürdő alkalmával 11 tálat használok, ami azt jelenti, hogy ha mindet csak egyféle képen ütöm meg, ez akkor is minimum 44 hanghullámot jelent. Egy teljes mangmasszázs alkalmával több ütőt használok és 3 ütésformát, vagyis minimum 130 hullám keletkezik 1 ütő hatására.

A hullámok 3 jól ismert tartományba sorolhatók:

Alfa-hullám: ellazítja a testet, lecsendesíti a tudatot.

Théta-hullám: Ez a rezonancia mélyalvás szintjén hat, felold, beépít, öngyógyító folyamatokat indít el, érzelmi blokkokat és a feszültséget kezeli. Légzést javít, méregtelenít, minden ellentétes (beteg) hullámú frekvenciát semlegesít. Legtöbbször már ez alkalommal beindul a változás, rögzülnek a gyógyító energiák, javul az állapot. Mindig a kliens személy szervezete határozza meg, hogy melyik szinten fogadja el a jótékony rezgéseket,- a többit kiközvetíti a szervezetből a test öt végpontján (fej, kezek, lábak). A beteg rezgések is ily módon távoznak. Mára már a tudomány is igazolja, hogy az öngyógyító folyamatok leginkább a théta agyhullám aktivitása esetén indulnak be.

Delta-hullám: súlyosabb betegségek, nagyobb feszültségek esetében kikapcsolja testérzést, hogy akadálytalanul "át tudja mosni" a testet, mentáltestet. Beállítja testemlékezést, hogy az eredeti (gyermekkori) állapotra hangolhassa át. Ilyenkor a beteg éber tudattal rendelkezik, sokszor nem érzi testét, illetve a tudat is és a test is kikapcsolhat, attól függően, hogy az átalakulás fizikai vagy mentál szinten történik.  

A napi ébrenlét során  az agy EEG képén béta hullámok láthatók. A további EEG mérések során megfigyelték, hogy már néhány perces hangtál használattól a béta hullámok átváltanak alfa hullámokra és a test ellazul, a gondolatok lelassulnak. Ezt követően tovább csökken az agyi aktivitás és théta hullámok figyelhetők meg, amely elősegíti a mély, belső békét illetve a fizikai és érzelmi gyógyulást. Majd ez után a delta hullámok jelentkeznek, amely állapotban a fizikai  és energia test regenerálódik, és rendeződnek az aura rétegei.

Ez a folyamat az alábbi képen jól meg is figyelhető:

az agyhullámok alakulása a rezgések hatására
az agyhullámok alakulása a rezgések hatására